WordPress Neden Çöker ? Sağlıklı WordPress Kullanımı

WordPress kullanıcılarının bir çoğu wordpress’in çölkmesinden yada yavaşlığından şikayet etmektedir.Bu tamamen yanlış bir düşüncedir,aşarıda ki yazdıklarımı okursanız ve en önemlisi de okuduğunuzu en iyi bir şekilde uygularsanız sitenizin sağlıklı bir şekilde çevrimiçi kullanabilirsiniz. 🙂

WordPress çölkmez, çölktürürsünüz dostlar.Şuan dünyada 1.sırada en çok kullanılan php tabanlı wordpress script yani dildir.Bizim alanımız haliyle bilişim ve teknolojileri olduğu için script : yazılım dili olarak’da adlandırabiliriz.Çünkü internet ortamında kullanılan her dil birer yazılım dilidir. Örneğin : .html, .php, .asp , .aspx, .py, vb..

Peki Neden WordPress Çölkmez ?

WordPress çok kolay ve bir o kadar zor bir sistemdir.Yani bunu nasıl açıklarım pek emin değilim ama örnek olarak ; Yüzmeyi çok iyi biliyorsunuz fakat nefesinizi uzun süre tutamıyorsunuz, yada derin bölgelere dalamıyorsunuz,suyun altında gözünüzü açamıyorsunuz gibi bir durumdan ibaret.Üst seviye bir wordpress kullanıcısı yukarıda ki saydıklarımın wordpress’e uyarlı bir şekilde hepsini yapabiliyor olması ve derine indikçe basınç’ın artması demektir.Dolayısıyla herşeyi kuralına uygun ve pürüssüz yaparsanız wordpress’in çölkmesi,hata vermesi mümkün değil.

Peki WordPress Neden Çölker ?

WordPress zor ve bir o kadar da kolay ve dikkatli adımlar atılması gereken bir sistem olduğunu söylemiştim.Şimdi neden çölker madde madde sıralayalım.

WordPress Çölker Çünkü :

  • Bilinçsiz ve uyumsuz eklentiler kullanılması.
  • Eklentilerin güncel olmaması ve wordpress sürümüyle uyum sağlamaması veya stabil çalışmaması.
  • Tema kodlamalarının düzgün olmaması ve sunucuyu yorması.
  • Aynı foksiyon ve aynı işlevi gören eklentiler kullanılması. Örneğin ; wp security – wp security full gibi..
  • Hosting sunucunun yavaş olması ve sunucunun yanıt verememesi.
  • Tema ve eklentilerde vb ayar dosyalarında bir değişikliğin yapılması.
  • Sunucu güvenliğinin yetersiz olması.
  • WordPress güvenliğinin yetersiz olması.
  • Bilinçsizce kurulan eklenti ve temalarda kodlama sorunu olması ve saldırıya açık olması.
  • DDOS Saldırısının yapılması ve önlemler alınmaması.
  • Warez / Null Tema ve eklentiler kullanılması.
  • Site wordpress yedeğinin alınmaması.
  • Mysql veritabanının şişmesi

Peki WordPress Ne Yaparsak Çölkmez ?

WordPress’i çevrimiçi sağlıklı ve güvenli bir şekilde kullanmak istiyor ve daha iyi hizmet vermek istoyorsak aşarıdaki adımları sırasıyla takip edelim. 🙂

WordPress Çölkmez Çünkü :

  • Sunucu güvenliği ve wordpress güvenliğinin doğru bir şekilde uygulanması.
  • Tema ve eklentilerin zararlı kodlar içermediğinden emin olunması.Ayrıca her tema ve eklentinin yüklenmemesi.
  • WordPress’in  güncel tutulması.
  • WordPress site yedeğinin günlük alınması.
  • MySql veritabanının analizinin yapılması ve onarımının yapılması.

MySql ; veritabanının şişmesi eklentilere,DDOS‘lara, ve spam yorumlara bağlı olarak tanımlanmaktadır.Bu faktörlerin kontrolü sağlanması veritabanının sağlıklı olmasına olanak sağlar.Dolasıyla bu faktörlere önem verirsek veritabanımızın şişmesinin önüne geçeriz.

Peki dostum bunları anlatıyorsun ama bunları nasıl uygulayacağız ?

Yukarıda ki saydığım maddeler çok önemli ve can alıcı vurgulardı.Bu maddeleri gözönüne alararak kısa ve öz şekilde anlatmak istedim.Öyleyse şimdi uygulamaya geçelim. Hazır mısınız ? , evet bende hazırım. 🙂

  1. WordPress Yedeğinin Düzenli Alınması :

Sitelerin olmazsa olmazı yedekleme sistemin olmasıdır.Wordpress’de düzenli olarak haftalık,günlük,saatlik, olarak yedek alınması mümkün.Fakat çok büyük bir siteniz yoksa ve hosting/sunucu bakımından kısıtlı imkanlara sahipseniz.Haftalık yedek almanızı öneririm.Ha yok olmaz ben hergün içerik giriyor makale yazıyorum diyorsanız günlük olarak yedekleyebilirsiniz.

WordPress sitenizin yedeğini almanızın iki yolu vardır: (Aşarıda ki adres bağlantısına tıklayarak detaylı yedek almayı öğrenebilirsiniz.)

  • Manuel Backup yani elle sizin kontrolünüz altında yedeklenmesi.
  • Automatic Backup yani Belirlediğiniz zaman diliminde otomatik olarak yedeklenmesi.

2. WordPress’de Doğru Eklenti Kullanımı

WordPress’i etkili ve özellikli kullanmak için bir takım eklentilere ihtiyaç duyarız.Kısaca aklınızda kalıcı olması için şöyle anlatabilirim.
Örneğin bir wordpress sitemiz var “Cache” eklentisini kurmak istiyoruz.Fakat bazen farkında olmadan yada bilerek ikincil bir “Cache” eklentilerini kuruyoruz.Bu da haliyle sitemizi yavaşlatıyor ve çölkmeye kadar gidebiliyor.Bunu yine anlamadıysanız şu şekilde örnek vererek açıklayabilirim.Sizin bir eviniz var ve her elektronik eşyadan 2 tane var, bu hem elektrik giderinizi hemde yer alanınızı işgal edecek.Yani burada ki maksat tekil herşeyden bir tane fonksiyon bulundurmaktır.Eğer ikincil bir aynı işlemi gören eklenti kullanıyorsanız algoritmalar,döngüler içinde bulunan kodlarla çakışacak ve bu yüzden hata verecek yada siteniz açılamaz konuma gelecektir.Bu yüzden hem sunucuyu yormamak hemde sitenin hızı ve işlevini sağlıklı yerine getirmek için tekil eklentiler kullanılır.

3. Güncel Sunucu ve WordPress

Aslanı ot ve sebze ile besleyemeyiz doğası gereği sürekli et ister.Ne demek istiyorum ? Güncel ve size en yakın geri bildimine hemen cevap veren,canlı sohbet imkanı sağlayan ve tabi bir o kadar da güvenilir hosting şirketi seçin diyorum.Biyemi “seçin” diyorum ? Çünkü domates gibidirler aradan çürük çıkabilir ve o an hayatınızın hatasını yaptığınızı anlarsınız.Dahası var, hosting şirketi seçerken pahalıya kaçmayın,ucuza da kaçmayın orta düzeyde olması ve wordpress için en iyi imkanlara sahip olması, daha doğrusu paket özelliğinin diğerlerine kıyasla çok daha iyi olmasına özen gösterin.Yoksa wordpress bile zor çalışır siteye giremezsiniz benden söylemesi. 🙂

4. WordPress’de Kısas Güvenlik

WordPress’de dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi de güvenliktir.Wordpress güvenliği hakkında kısaca üstünden geçeceğim fakat çok detaylı bir konu olduğu için sizi fazla yormayacağım.Wordpress güvenliğinde temalar ve eklentiler başta gelir, yani temanızın sürekli güncel olması ve hata barındırmaması ve yine eklentinizin popüler olması, güncel olması ve sürekli güncelliğinden emin olmanız wordpress güvenliğinde en önemli faktörler arasında gelmektedir.

  • Admin panel güvenliği

Admin panelinize onaylı girişler koyabilir veya limitli girişler koyabilirsiniz.Wordpress sitenize “Limit Login Attempts Reloaded” eklentisini kurabilirsiniz.Böylece “Brute Force” saldırılarından güvenli bir şekilde korunabilirsiniz.

  • Sunucu Hosting Güvenliği

Sunucu hosting güvenliğinde hosting şirketinin sağlaması gerektiği güvenliktir.Şirketiniz güvenlik protokollerini ve gerekli izinleri kısıtlamış ise karşı tarafın her hangi bir saldırı girişiminde bulunması ve uygulaması zorlaşır.Sub domain yani alt alan adınızda herhangi bir upload dizini veya ana sitenizde herhangi bir dosya yükleme bölümü bulunmaması gerekir.Örneğin ; “up.halilozdemir.com.tr” veya “halilozdemir.com.tr/up” gibi.

 

WordPress’in sağlığı için size ekstra olarak eklenti tavsiye edecek olursam eğer “WP Health (Formerly My WP Health Check)” eklentisini önerebilirim.

Kısaca başınızı ağrıtmadan sağlıklı wordpress kullanımını ve neden wordpress çölker yada çölkmez azda anlatabildiğimi umuyorum.Başka bir yazıda görüşmek üzere sağlıkla kalın.. 🙂

 

 

 

Bu Yazıyı Paylaşın
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüleyin
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x