Domain nedir?
Domain name, yani Türkçe karşışığıyla (alan adı) özünde web sitenizin fiziksel adresinin karşığı anlamına gelir. Mesela bir navigasyon uydusunu düşünün. Size gerekli yol tarifini sağlayabilmesi için öncelikle bir adrese veya posta koduna ihtiyaç duyar. Aynı şekilde internet tarayıcınızın sizi bir siteye ulaştırabilmesi için bir domain adına ihtiyacı vardır.
Domain ne demek?
Domain name iki önemli öğeden oluşur. Örneğin Facebook.com domain adı internet sitesinin adını (yani Facebook) ve domain adının uzantısını (.com) içerir. Bir şirket (veya kişi) bir domain adı satın aldığında, bu adresin hangi sunucuya işaret edeceğini belirleyebilir.
Domain adı kayıtları ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) isimli organizasyon tarafından gözetlenir. ICANN hangi domain adı uzantılarının kullanılabilir olduğunu belirterek domain adlarının nereye işaret ettiğini gösteren merkezi bir veritabanı bulundurur.
Ziyaret ettiğiniz bütün internet siteleri efektif olarak iki öğe içerir: bir domain adı ve bir de web sunucusu.
- Web sunucusu, internet sitenizin oluşturulduğu dosyaları ve veritabanlarını barındıran ve birisi sitenizi ziyaret etmek istediğinde bu dosyaları onlara ulaştıran fiziksel bir makinedir.
- Peki domain name nedir? Domain adı insanların sitenize girebilmek için yazdıkları adresdir. Bu adresler internet tarayıcısına bilgilerin depolandığı sunucuyu işaret eder. Domain adı olmadığında, insanlar sitenize ancak sunucunuzun IP adresini girerek ulaşabilir – IP adresleri uzun rakamlardan oluştuğundan bu pratik bir yöntem değildir.
Alan Adı Neden Önemlidir ve Hangi Alan Adı Tercih Edilmelidir?
Alan adı bir web sitesinin görünen yüzü ve etiketidir. Web sitesinin içeriği kadar alan adlarının da önemi oldukça fazladır. Bu nedenle alan adı tercih edilirken birçok hususa dikkat edilmesi gerekiyor. Alan adlarının karar verilmesinin yanı sıra alan adlarına ait hangi uzantıların da tercih edilmesi gerektiğine kadar verilmesi gerekiyor. Firma bu konuda web sitesi kurmak isteyen birçok kişiye önerileri ile ve alan adlarının uzantıları ile ilgili bigi vererek yardımcı oluyor.
Alan adlarının başlıca uzantıları şunlardır; com, net, org, biz, info, pro, name, edu ve gov uzantılarından oluşuyor. Bu uzantıların her birinin birbirinden farklı kullanım amaçları olmasının yanı sıra bu uzantıların bazıları belli bir alanda hizmet veren bir web sitesi olduğunu bazıları da genel anlamda hizmet veren web siteleri olduğunun farkına varılmasını sağlıyorlar.
Alan Adları Uzantılarının Anlamları ve Özellikleri
Alan adlarına ait uzantılarından birisi olan “com” uzantısı en çok kullanılan uzantıların başında geliyor. “Com” uzantısı başlangıçta ticari anlamda tasarlanmış bir uzantı olmasına rağmen günümüz şartlarında tüm amaçlar için kullanılıyor. En çok tercih edilen alan adı uzantılarından birisi de net olarak biliniyor. Net uzantısı İngilizceden network kelimesinden geliyor. Org uzantısı ise organizasyon hizmeti veren şirketler için kullanılan bir uzantı olarak dikkat çekiyor. Biz uzantısı iş ve ticari siteler için tercih ediliyor. “İnfo” uzantısı bilgi anlamına geliyor. Herhangi bir konuda bilgi vermek isteyen internet siteleri genellikle bu uzantıyı tercih ediyor.
Alan Adları Web Sitesi İçin Bir Kalite Kriteri Midir?
Alan adları ve uzantıları bir web sitesi için kalite kriteri olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle web sitesi kurmak isteyen kişiler en çok tercih edilen alan adı uzantılarını tercih ederek sitelerinin daha kaliteli bir işlerlik kazanmasını sağlıyorlar.
Alan Adı Uzantıları ve Domain Anlamları
Domain olarak adlandırdığımız alan adları uzantıları nelerdir? Ne anlamlara gelir. İnternet sitesinin dünyaya açılan anahtarı domainleri biraz tanıyalım. Domainler global ve yerel olmak üzere öncelikli olarak ikiye ayrılmaktadır..
- .com = Ticari alan adı olarak üretilmiş olmasına rağmen günümüzde her tür site için kullanılmaya başlamıştır. İngilizce de ” commercial” anlamına gelmektedir. Yani ticari.
- .net = İngilizcede ağ uzantısı anlamına gelen “network” kelimesinden kısaltılmıştır.
- .org = Organizasyonlar için kullanılır “organization” kelimesinin ilk üç harfi kullanılmıştır.
- .biz = Bu uzantı iş, ticaret anlamına gelen “business” kelimesinden kısaltılmıştır.
- .info = Uzantısı bilgi anlamına gelmektedir. İngilizcede “information” kelimesinin kısaltılmışıdır.
- .pro = Profesyonel anlamına gelmektedir. İngilizcede professional” kelimesinin kısaltılmışıdır.
- .name = Gerçek isimler için bu uzantı kullanılmaktadır. İngilizcede “nickler” kelimesinden üretilmiştir.
- .edu = Eğitim kurumları için türetilmiş bir alan adı uzantısıdır. “education” kelimesinin kısaltılmışıdır.
- .gov = Devlet kuruluşlarının alan adı uzantısıdır. “government” kelimesinin kısaltılmışıdır.
IP adresi
İnternet üzerinde tanımlı olabilmek için Internet Protocol (IP) numarasına ihtiyaç duyulur. Bu na IP Adresi denilmektedir. İnternet üzerindeki her bilgisayarın bir IP adresi vardır. Çünkü bilgisayarlar birbirlerine bu IP adresleri üzerinden bağlanırlar. Domain adı ise bu IP adresinin daha anlaşılır bir görüntüsüdür.
Yani hatırlanması daha zor olacak numaralardan oluşan IP adresleri yerine bu adrese karşılık gelen domain isimleri kullanılarak istenilen adrese kolayca ulaşılır. Alan adları mümkün olduğunca kolay ve hatırlanabilir olmalıdır. Akılda kalıcı, uzun olmayan alan adları, çok sayıda ziyaretçinin sitenize ulaşabilmesini sağlar.
Domain adınızın; hizmet verdiğiniz sektör, sattığınız ürün veya mesleğiniz gibi unsurları içeren bir isimden oluşması da, yapılan aramalar sonucunda sitenizin bulunmasına büyük katkı sağlayacaktır.
DNS (Domain Name System)
Domain Name System yani domain isimlendirme sistemi denilen DNS, IP adresleri ile alan adı arasındaki bağlantıyı kurmak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sayede kullanılması pek pratik olmayan IP adresleri ile kolay anlaşılabilir domain isimleri ilişkilendirilmiş olur. DNS sayesinde IP adresinin hangi bilgisayara bağlı olduğu ve sitenin yeri belirlenir ve istediğiniz yere ulaşırsınız. Domain Uzantıları Domain uzantıları web sitelilerini yapılma amaçlarına göre özelleşmesi için kullanılırlar.
Türkçe Domain isimleri
Domain isimlerinde türkçe karakter kullanabilmeyi sağlayan bir yeniliktir. Bu sayede domain isimlerinde türkçe karakterler ı,ş,ğ,ü,ö,ç içeren alan adlarıda kullanılabilmektedir. Türkçe dil desteği olan web tarayıcısı ve ve türkçe dil paketi yüklü olan bir bilgisayardan ve dünyanın her yerinden kullanılabilecek bir sistem olması avantaj olmakla beraber, e-posta sistemlerinin henüz yaygın destek sağlamaması sonucu mail gönderme konusunda bazı sorunlar yaşanması muhtemeldir.
domain,alan adları,