Geçtiğimiz aylarda Mark Zuckerberg whatsapp için yeni gizlilik sözleşmesi politikasını güncelleyerek genel veri koruma yönetmenliğinde olmayan kullanıcılarına bir bildiri göndermişti..Şimdi ise bu durum ne olacak ? Kabul edecek miyiz ? Yoksa sürekli erteleyecek miyiz ? WhatsApp’a devam mı ? Yoksa Tamam mı ? Günden güne gelişen algoritmalar politika maddelerinin değişmesine olanak sağladı.Bazıları için çözüm ertelemek olsada bazıları için kabul etmek veya whatsapp’ı komple kaldırmak oldu.Dolayısıyla internet dünyasında sık kullanılan bir söz vardır. “If you don’t pay the product you are the product” yani bir şey bedava ise ürün sensin denilir.
Her neyse şimdi yeni gizlilik ilkesi maddelerine göz gezdirelim.. 🙂
WhatsApp Sözleşmesi Maddeleri
Yani diyor ki ; Ben sizin tüm bilgilerinizi alıp paylaşma hakkım var, hatta bunları ikincil şirketlere satma hakkım bile var.Çünkü artık verileriniz benim şahsi verilerim diyerek bu illegal hakka sahip olmuş oluyor.
Gizlenemeyen Gizlilik
Her gün günden güne şahsi ve şirketlerde kullandığımız WhatsApp bir anda gizlilik sözleşmesini güncelleyerek kendini ateşin üstüne atmıştı.Kanaatimce aslında buna gerek yoktu, çünkü zaten bütün verilerimiz, kimlik kartlarımız,banka bilgilerimiz,her türden mesajlarımız onların elindeydi.Dolayısıyla zaten facebook veri ilkesi maddelerinde bunu görmeniz mümkün.Fakat gerek yoktu diyoruz ama yinede bunu yapmak zorundaydı.
WhatsApp Neden Böyle Girişimde Bulundu ?
Mark Zuckerberg WhatsApp’ı satın almasının ardından uzun bir süre sonra sözleşme şartlarını güncelledi.Takıldığım ve sizinde takıldığınız soru şu ; sözleşme politikasını yıllar önce güncellemeliydi neden şimdi yaptı ? Aslında bakacak olursanız avrupa’da böyle bir yasa olduğu için onları çokta ilgilendirmiyor.Genel Veri Koruma Yönetmenliği GDPR AB vatandaşlarının kişisel verilerini korumaya yönelik oluşturulmuş yönetmelik olduğu için WhatsApp bu yüzden böyle bir adımda bulunarak sözleşme politikasını güncelledi.Çünkü ; olurda ileride böyle bir sorun çıkarsa “bu yönetmenliğe tabi olmayanlar” demedi demesinler diye.Eee iyide zaten whatsapp facebook’un yani facebook bünyesinde diyeceksiniz.Elbette öyle fakat, yinede şirket politikaları ve o da ayrı bir platform bünyesinde hizmet verdiği için bu sözleşme politikalarını güncellemek zorunda.Fark ettiyseniz WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi avrupa ülkelerinde pek yıkıcı yankı uyandırmamıştı.Nedeni ise zaten hali hazırda yasalar ve birçok şeyin bilindik olmasıydı.. 🙂
WhatsApp’ı Silmek Çözüm Değil
WhatsApp yeni gizlilik politikasını güncelleyerek herkese bir bildiri göndermişti, bazı kişiler veya şirketler whatsapp hesabını silerek kaldırdı.Artık kurtulduk dediklerine şüphem yok, öyleyse hemen sıcağına sıcağına söyleyeyim bu yan uygulamalarıda kaldırın.Facebook,İnstagram ve facebook ile oturum açtığınız veya kayıt olduğunuz sitelerde ki üyeliğinizi silin.Ne yaptın sen ya ? dediğinizi duyuyorum, çünkü zaten facebook,instagram gibi popüler platformlar reklam verilerinizi,kişisel bilgileriniz ile işleyerek sizlere pazarlıyor bile..Nasıl mı ? hepsi yapay zeka-makine öğrenimi sayesinde gerçekleşiyor.
Biraz önce uygulamayı açtım ve hakkımda data toplayan sitelere göz gezdirdim..
Toplam olarak 136 adet firmanın hakkımda Facebook ile entegre bir şekilde veri topladığını ve paylaştığını gördüm. Yani bu firmalar web sitelerini ziyaret ettiğim, uygulamalarını kullandığım için veya üye olduğum için ellerindeki datayı Facebook ile entegre bir şekilde topluyor ve paylaşıyorlar.
Peki Veriyi Nasıl Topluyorlar?
Facebook dışındaki hareketler işletmelerin ve kuruluşların kendileriyle gerçekleştirdiğiniz etkileşimler hakkındaki paylaşılan bilgileri içermektedir.Etkileşimlerden kasıt ise bir internet sitesini ziyaret etmek (sadece açtınız baktınız kapattınız), Facebook uygulaması ile giriş yapmak veya o siteye üye olmak gibi şeyler olabilir.Bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde veya herhangi bir uygulamayı kullandığınız zaman bu işletmeler veya kuruluşlar birçok hareketinizi toplayarak Facebook ile paylaşabilir.
Örnek Vermek Gerekirse;
- Tuğba internette ki bir alışveriş sitesine girer ve bir ayakkabı beğenerek satın alır.
- Mağaza bu bilgiyi kullanmış olduğu marketing araçları üzerinden Facebook ile paylaşır.
- Tuğba’nun hareketleri kırmızı bir ayakkabı satın aldı, şu yaş aralığında, lokasyonu şu… şeklinde kayıt edilir.
- Tuğba Facebook üzerinde dolaşırken ayakkabı aldığı için ve bu data ayakkabı firması tarafından Facebook ile paylaşıldığı için haber akışı içerisinde “Kırmızı Bir Çanta Reklamı, vb pantolon” gösterilebilir.Yani siz hangi ürünlerin kategorisi ile ilgileniyorsanız karşınıza onlar çıkacaktır.
Bu elbette ki çok basit bir reklam senaryosu bunun kırk kat daha karmaşık ve özel olan senaryolar da var 🙂 İşin içine Hubspot gibi CRM araçları girdiği zaman ortaya çıkan analiz ve Workflow’ları görmenizi isterdim 🙂
Hakkımda data toplayan firmalara şöyle bir bakalım mı?
Facebook Dışı Etkinlik Aracını Nasıl Kullanırım?
- Facebook uygulamanızda “Ayarlar ve Gizlilik” sekmesine gidin,
- “Facebook Dışı Etkinlik” bölümünü seçin
- Bir sonraki ekranda, verilerinizi Facebook ile paylaşmış olan tüm web sitelerinin ve uygulamaların bir listesi size sağlanır.
- Onlarla kaç etkileşime sahip olduğunuzu görmek için belirli uygulamaları seçebilir ve detaylara bakabilirsiniz.
- Etkileşim sayısını ve açılır pencerenin altındaki “Etkinlik Ayrıntılarını İndir”i tıklayarak etkinlik ayrıntılarını da indirebilirsiniz.
- Facebook’un size ait olan topladığı verilerden endişe ediyorsanız, “Geçmişi Temizle” butonuna basarak geçmişinizi temizleyebilirsiniz.
“Geçmişi temizle” seçeneğini kullandıktan sonra, Facebook hesabınızı kullanarak eriştiğiniz belirli web sitelerinden çıkış yapacağınızı da belirtmek gerekir. Yani bu sitelere Facebook hesabınız ile giriş yapıyorsanız artık offline olarak gözükeceksiniz.
Bunun yanı sıra, geçmişin temizlenmesi üçüncü tarafların gelecekteki veri paylaşımını engellemez ve “Gelecekteki Etkinliği Yönet” adı verilen Facebook’un gelecekte faaliyet verilerinizi işletmelerden almasını da kısıtlamayan başka bir seçenekleri kullanmanız gerekir. Sadece yeni bilgiler hesabınızla ilişkilendirilmez.Bu butona basarak bir güzel gelecekte de bu firmaların datanızı toplamasını engelleyebilirsiniz.!
Facebook’a İletilen Dataları Firma Bazıda Silelim!
Peki benim hakkımda bilgi toplayan ve Facebook ile paylaşan Mediamarket’e veya Trendyol’a bakalım mı? 🙂 Şimdi gıcık olduğum bir alışveriş sitesi var ve datamı toplayıp, paylaşmasını ve reklam göstermesini istemiyorum. Trendyol’un hareketlerimi topladığını ve Facebook ile paylaştığını görüyorum. Gelecekte hiçbir şekilde Trendyol’un bu datamı toplamasını ve bana bu data üzerinden kişiselleştirilmiş reklam gösterilmesini engelleyebilirim. Bakın altını çiziyorum gelecekte! Yani bu işlemi yaptıktan sonra bundan böyle datanızı toplayamayacak..
Trenyol’a tıklıyorum. En aşağıdan “Gelecekteki Etkinlikleri Sil” butonuna basıyorum. Karşıma çıkan pencereden onaylayarak kapatıyorum. Artık Trendyol hiçbir şekilde benim verimi Facebook ile paylaşamaz bir hale geldi.
Evet, bu müthiş uygulama için Cambridge Analytica’yı ortaya çıkartan gazetecilere teşekkür etmek lazım. Facebook’a teşekkür etmiyorum çünkü Cambridge Analytica skandalı olmasaydı böyle bir uygulama karşımıza getirmeyeceklerdi. Skandal çıktı ve davalar açıldı. Hoş Mark’a bir şey olmadı ancak datamızı paylaşan firmaları görebilir bir hale geldik.
Yine de, Google gibi Facebook’un rakipleri de bu kadar şeffaf mı ? sorusu aklıma gelmiyor değil.. 🙂
“Facebook Dışı Etkinlik” sayfası ile karşılaştırılabilir hiçbir şey sunmadıklarını, şeffaflık ve kontrole doğru kayda değer bir adım atmadıklarını da söylemeden geçemeyeceğim. Neyse darısı Google’ın başına 🙂 Umarım bir skandal da Google’dan çıkar ve hakkımızda topladıkları verileri görebilir veya kısıtlayabilir bir hale geliriz… 🙂
Veriler Nerelerde Kullanılacak ?
Aman canım, ne olacak dediğiniz bilgileriniz karaborsa vb pazarlamalarında ikincil veya üçüncül şahıs şirketlere satılıyor.Bu satın alınan bilgileriniz ise dolandırıcılıkta veya casusluk için kullanılıyor olabilir.Diğer ikinci bir şık veya yöntem ise yine sizden toplanan bilgilerin sizin için kullanılıyor olması..Nasıl mı ? (Bknz:resim-1) Boşver canım sanki devlet başakanı mıyız ? dediğinizden şüphem yok.Eğer öyleyse sıkı durun ; düşünün sizin bilgilerinizin bahis şirketlerinde olmasını ister misiniz ? veya katil şirketlerde..Bizleri bizden daha iyi tanıyan bir sistemle karşı karşıyaysanız mecburen kapitalist sisteme boyun eyersiniz.Karar sizin..
Eğer yinede WhatsApp hesabınızı silmek istiyorsanız..
WhatsApp hesabınızı silmek içinSeçenekler > Ayarlar > Hesap > Hesabımı sil’e basın.Ülke kodunuzu seçin ve telefon numaranızı girin. Sil > SİL’e basın. Hesabınızı sildiğinizde:Hesabınız WhatsApp’tan silinir. Telefonunuzdaki sohbet geçmişiniz silinir.Tüm WhatsApp gruplarınızdan silinirsiniz.Daha sonra whatsApp uygulamasını kaldırabilirsiniz..